Kuchnia egipska
Turyści, którzy decydują się na odpoczynek w Egipcie, rzadko próbują regionalnych potraw. Hotelowe all inclusive sprawia, że zapomina się, że w Egipcie istnieje również tradycyjna kuchnia. Kurortowe potrawy to głównie kuchnia europejska. W niektórych hotelach można znaleźć osobny stół z potrawami przygotowanymi według tradycyjnych receptur ale jest to rzadkość.
Tradycyjna kuchnia egipska to lokalne restauracje i bary uliczne. Wykorzystuje ona przeróżne przyprawy o silnym smaku i zapachu. Jednak rzadko jest to smak ostry lub pikantny. Tradycyjne potrawy przygotowywane są na bazie fasoli, bobu, bakłażanów oraz sosów z dodatkiem oleju roślinnego i czosnku.
W kurortach Morza Czerwonego jest także wiele restauracji rybnych, gdzie potrawy przygotowywane są ze świeżych ryb. Można też pójść na bazar rybny gdzie ugrillują nam świeżo złowioną rybę. Siadamy wówczas na wysłużonym już krzesełku lub stołku w pobliżu kopcącego się grilla i czekamy ok. 20 min patrząc jak nasza rybka rumieni się. Smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Jakich potraw można spróbować w Egipcie?
Babakhamuss - puree z bakłażana z olejem roślinnym i octem
Kusa - nadziewana cukinia
Koshari - danie często podawane w ulicznych barach, przygotowane z soczewicy, ryżu, makaronu, smażonej cebuli i marchwi. Serwowane z sosem pomidorowym.
Kurtka - posiekane placki jagnięce lub wołowe
Dolma - danie podawane na gorąco lub zimno, są to liście winogron faszerowane mielonym mięsem i ryżem
Ful - gulasz z długo gotowanego bobu, doprawionego pomidorami, cebulą oraz kuminem i serwowany z oliwą oraz pieczywem
Kebda - smażona wątróbka (cielęca, wołowa lub drobiowa), cebula, papryka i pomidory
Kofta - kotlety z mięsa mielonego
Falafel - smażone kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem
Mahvi - nadziewany gołąb
Wszystkie potrawy podawane są z tradycyjnym chlebem (przypominającym bardziej placki niż chleb). Często wraz z przekąskami serwowane są różnego rodzaju sosy np. tahina.
Desery w Egipcie są zawsze bardzo słodkie z dużą ilością śmietany, orzechów, miodu i masła. Pieczenie jest tutaj bardzo popularne.
Ulubiona egipska herbatka to czerwona herbata hibiskusowa o przyjemnym kwaskowatym smaku.
W barach można spróbować lokalnego piwa Stella lub Sakara.
Więcej wiadomości kulinarnych w zakładce: kuchnia arabska
Tradycyjna kuchnia egipska to lokalne restauracje i bary uliczne. Wykorzystuje ona przeróżne przyprawy o silnym smaku i zapachu. Jednak rzadko jest to smak ostry lub pikantny. Tradycyjne potrawy przygotowywane są na bazie fasoli, bobu, bakłażanów oraz sosów z dodatkiem oleju roślinnego i czosnku.
W kurortach Morza Czerwonego jest także wiele restauracji rybnych, gdzie potrawy przygotowywane są ze świeżych ryb. Można też pójść na bazar rybny gdzie ugrillują nam świeżo złowioną rybę. Siadamy wówczas na wysłużonym już krzesełku lub stołku w pobliżu kopcącego się grilla i czekamy ok. 20 min patrząc jak nasza rybka rumieni się. Smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Jakich potraw można spróbować w Egipcie?
Babakhamuss - puree z bakłażana z olejem roślinnym i octem
Kusa - nadziewana cukinia
Koshari - danie często podawane w ulicznych barach, przygotowane z soczewicy, ryżu, makaronu, smażonej cebuli i marchwi. Serwowane z sosem pomidorowym.
Kurtka - posiekane placki jagnięce lub wołowe
Dolma - danie podawane na gorąco lub zimno, są to liście winogron faszerowane mielonym mięsem i ryżem
Ful - gulasz z długo gotowanego bobu, doprawionego pomidorami, cebulą oraz kuminem i serwowany z oliwą oraz pieczywem
Kebda - smażona wątróbka (cielęca, wołowa lub drobiowa), cebula, papryka i pomidory
Kofta - kotlety z mięsa mielonego
Falafel - smażone kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem
Mahvi - nadziewany gołąb
Wszystkie potrawy podawane są z tradycyjnym chlebem (przypominającym bardziej placki niż chleb). Często wraz z przekąskami serwowane są różnego rodzaju sosy np. tahina.
Desery w Egipcie są zawsze bardzo słodkie z dużą ilością śmietany, orzechów, miodu i masła. Pieczenie jest tutaj bardzo popularne.
Ulubiona egipska herbatka to czerwona herbata hibiskusowa o przyjemnym kwaskowatym smaku.
W barach można spróbować lokalnego piwa Stella lub Sakara.
Więcej wiadomości kulinarnych w zakładce: kuchnia arabska
Komentarze
Prześlij komentarz