Kunafa

Zdj. elif ayse, lic. CC BY 2.0
Kunafa to jeden ze smaczniejszych egipskich (arabskich) deserów. Osobiście bardzo uwielbiam to ciasto serowe. Jego wierzch często barwi się na kolor pomarańczowy i posypuje siekanymi orzechami pistacjowymi.

Niektórzy historycy twierdzą, że kunafa pochodzi z okresu kalifatu Umajjadów. Przekazy głoszą, że powstała gdy kalif Muawija Ibn Abu Sufjan narzekał na głód podczas Ramadanu, wówczas jeden z jego kucharzy przygotował bardzo syte danie, mające mu pomóc znieść post - kunafę.

Zdj. E4024, lic. CC BY-SA 4.0
Inni muzułmańscy historycy utrzymują, że kunafa pojawiła się w Egipcie, gdy krajem zaczął rządzić kalif Al-Muizz Li-Din Allah (jeden z najwybitniejszych kalifów fatymidzkich, opanował Egipt i założył miasto Kair). Po podbiciu Egiptu mieszkańcy tego kraju powitali go podając kunafę.

Kunafa

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali blachy do pieczenia o średnicy ok. 26 cm

Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta knafeh (cienkie niteczki)
- 220 g masła klarowanego lub mającego min. 82% tłuszczu
- 1 opakowanie (250 g) sera ricotta
- 1 opakowanie (200 g) śmietany 18-20%

Syrop:
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki wody różanej lub z kwiatów pomarańczy

Przygotowanie
Syrop
Do garnka nalać wody, wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, dodać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia syropu. Pod koniec gotowania dodać wodę aromatyczną. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto
Rozpuścić masło. Ciasto wyjąć z opakowania. Rozciąć włókna ciasta na krótkie nitki. Przełożyć do miski i zalać rozpuszczonym masłem. Dokładnie wymieszać składniki aby masło zostało dobrze wchłonięte przez ciasto.

Blachę do pieczenia posmarować masłem lub margaryną.

W misce wymieszać ser ricotta i śmietanę.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć dno blachy (dobrze docisnąć ciasto do dna blachy). Na to wyłożyć masę serową. Następnie druga część ciasta. Ugnieść tak, by warstwy deseru były dość zbite.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piec ok. 45 min. aż wierzch stanie się złoty, a brzegi będą nieco odstawały od ścianek blaszki.

Gorące ciasto polewamy schłodzonym syropem. Odstawiamy na ok. godzinę.

Smacznego.
Zdj. E4024, lic. CC BY-SA 4.0
Zdj. E4024, lic. CC BY-SA 4.0
Zdj. E4024, lic. CC BY-SA 4.0

Komentarze

Popularne posty

Meduzy w Morzu Czerwonym

Zemsta faraona czyli biegunka podróżnych

Góry Atbaj (Góry Czerwonomorskie)