Kunafa
![]() |
Zdj. elif ayse, lic. CC BY 2.0 |
Niektórzy historycy twierdzą, że kunafa pochodzi z okresu kalifatu Umajjadów. Przekazy głoszą, że powstała gdy kalif Muawija Ibn Abu Sufjan narzekał na głód podczas Ramadanu, wówczas jeden z jego kucharzy przygotował bardzo syte danie, mające mu pomóc znieść post - kunafę.
![]() |
Zdj. E4024, lic. CC BY-SA 4.0 |
Kunafa
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali blachy do pieczenia o średnicy ok. 26 cmSkładniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta knafeh (cienkie niteczki)
- 220 g masła klarowanego lub mającego min. 82% tłuszczu
- 1 opakowanie (250 g) sera ricotta
- 1 opakowanie (200 g) śmietany 18-20%
Syrop:
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki wody różanej lub z kwiatów pomarańczy
Przygotowanie
Syrop
Do garnka nalać wody, wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, dodać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia syropu. Pod koniec gotowania dodać wodę aromatyczną. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto
Rozpuścić masło. Ciasto wyjąć z opakowania. Rozciąć włókna ciasta na krótkie nitki. Przełożyć do miski i zalać rozpuszczonym masłem. Dokładnie wymieszać składniki aby masło zostało dobrze wchłonięte przez ciasto.
Blachę do pieczenia posmarować masłem lub margaryną.
W misce wymieszać ser ricotta i śmietanę.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć dno blachy (dobrze docisnąć ciasto do dna blachy). Na to wyłożyć masę serową. Następnie druga część ciasta. Ugnieść tak, by warstwy deseru były dość zbite.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piec ok. 45 min. aż wierzch stanie się złoty, a brzegi będą nieco odstawały od ścianek blaszki.
Gorące ciasto polewamy schłodzonym syropem. Odstawiamy na ok. godzinę.
Smacznego.
![]() |
Zdj. E4024, lic. CC BY-SA 4.0 |
![]() |
Zdj. E4024, lic. CC BY-SA 4.0 |
![]() |
Zdj. E4024, lic. CC BY-SA 4.0 |
Komentarze
Prześlij komentarz