Arabia Saudyjska zakazała importu egipskiej cebuli
Arabia Saudyjska zakazała importu egipskiej cebuli z powodu wykrycia dużych pozostałości środków ochrony roślin – pestycydów.
Cebula jest trzecią co do wielkości eksportowaną uprawą Egiptu, po pomarańczach i ziemniakach. Stanowi ona 20% całkowitego eksportu żywności w Egipcie i jest sprzedawana głównie do Unii Europejskiej, USA, Rosji i krajów arabskich.
Arabia Saudyjska wcześniej zakazała z tego samego powodu importu egipskich truskawek, papryki i zamrożonych guaw. W kwietniu 2018 r. Organ ds. Żywności i Narkotyków w Arabii Saudyjskiej zniósł zakaz ich przywozu po stwierdzeniu, że ograniczenia dotyczące pozostałości pestycydów są zgodne z globalnymi standardami i wymogami europejskimi.
Pestycydy nie zagrażają naszemu zdrowiu bezpośrednio, ale spożywane regularnie i w zbyt wysokich stężeniach mogą wpłynąć na nasze zdrowie wywołując nowotwory, problemy z rozwojem u płodu i u dzieci, zaburzenia układów - rozrodczego, hormonalnego, odpornościowego i nerwowego. Dlatego warto ich unikać. Jednak nie jest to takie proste i nie trzeba jechać do Egiptu po cebulę ponieważ w Polsce ok. 43% wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalny poziom pestycydów.
Cebula jest trzecią co do wielkości eksportowaną uprawą Egiptu, po pomarańczach i ziemniakach. Stanowi ona 20% całkowitego eksportu żywności w Egipcie i jest sprzedawana głównie do Unii Europejskiej, USA, Rosji i krajów arabskich.
Arabia Saudyjska wcześniej zakazała z tego samego powodu importu egipskich truskawek, papryki i zamrożonych guaw. W kwietniu 2018 r. Organ ds. Żywności i Narkotyków w Arabii Saudyjskiej zniósł zakaz ich przywozu po stwierdzeniu, że ograniczenia dotyczące pozostałości pestycydów są zgodne z globalnymi standardami i wymogami europejskimi.
Pestycydy nie zagrażają naszemu zdrowiu bezpośrednio, ale spożywane regularnie i w zbyt wysokich stężeniach mogą wpłynąć na nasze zdrowie wywołując nowotwory, problemy z rozwojem u płodu i u dzieci, zaburzenia układów - rozrodczego, hormonalnego, odpornościowego i nerwowego. Dlatego warto ich unikać. Jednak nie jest to takie proste i nie trzeba jechać do Egiptu po cebulę ponieważ w Polsce ok. 43% wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalny poziom pestycydów.
Komentarze
Prześlij komentarz